• Plavecký výcvik

            26. 6. 2023

            Predposledný júnový týždeň, t.j. od 19. júna do 23. júna 2023, vymenili žiaci 1.-4. ročníka školské lavice za plaváreň v Aqua relax Dolný Kubín. Pod vedením skúsených plavčíkov absolvovali plavecký výcvik, kde ukázali, že sa vody neboja a nechýba im odvaha.  Mladší žiaci nadobudli  základné plavecké zručnosti, starší sa zdokonalili v plávaní. Na záver výcviku dostali všetci mokré vysvedčenie spolu so sladkou odmenou a poukážku na jednorazový voľný vstup do bazéna a vodného sveta.

            Všetkým zo srdca ďakujeme za skvelý zážitok a tešíme sa na budúci školský rok.

          • Farmársky deň

            22. 6. 2023

            Dopoludnie plné zábavy prežili žiaci našej školy dňa 9.6.2023 na Farmárskom dni v susednej obci Krušetnica. Organizátori pre nich pripravili veľa zaujímavých aktivít. Dôchodcovia z Vasiľova im priblížili tradície týkajúce sa poľnohospodárskej práce v minulosti. Žiaci si vyskúšali aj svoje farmárske zručnosti, dojenie kravičky, či hrabanie sena. Nechýbal pritom spev a zábava.. Na záver si všetci pochutnali na výbornom guláši a cukrovej vate. Domov si odnášali okrem zážitkov aj balíček so sladkosťami.

            Na príprave tohto podujatia sa podieľalo združenie mladých farmárov ASYF, ZRPŠ pri ZŠ Krušetnica v spolupráci s obcami Krušetnica a Lomná.

            Všetkým ďakujeme za skvelé podujatie.

          • Školský výlet

            13. 6. 2023

            V posledný májový deň, kedy nám aj slniečko prialo, sme sa spoločne vybrali na výlet do Múzea oravskej dediny v Zuberci. Po príchode do skanzenu a oboznámení s pravidlami prehliadky múzea, čakali na žiakov rôzne úlohy, ktoré usilovne plnili pri jednotlivých stanovištiach. Oboznámili sa s tradičnými ľudovými remeslami a niektoré si mali možnosť aj vyskúšať. Videli, ako sa vyrezávajú obrazy do dreva, tkajú koberce, ako sa vyrábala kedysi múka na chlebík, dozvedeli sa niečo o drotárstve, hrnčiarstve, maľovaní kraslíc,  aj o výnimočnej práci včelára. Veľmi zaujímavým zážitkom bola pre žiakov návšteva školy, kde nám pán učiteľ ukázal, ako sa deti v minulosti učili. V závere vyučovania sme si za sprievodu harmónia spoločne zaspievali. Na pamiatku sme si kúpili tradičné výrobky, ktoré nám budú pripomínať ľudové remeslá. Domov sme odchádzali trošku unavení, ale plní neopakovateľných zážitkov.

          • Čítajme si 2023

            13. 6. 2023

            Aj tento školský rok sa pod vedením vedúcej školskej knižnice Márie Greňovej uskutočnil čitateľský maratón Čítajme si 2023, ktorý organizuje Linka detskej istoty pri Slovenskom Výbore pre UNICEF v spolupráci so slovenskými knižnicami. Cieľom bolo zatraktívniť knihu detskému čitateľovi a pritiahnuť ho k čítaniu. Z našej školy sa tento rok do projektu zapojilo 47 detí. Čítanie kníh prebiehalo postupne po ročníkoch v školskej knižnici. Každý prečítal nahlas časť textu z vybranej knihy. Na záver sa všetci žiaci podpísali do zoznamu čitateľov. Čítaním obľúbených kníh sme tak podporili rozvoj osobnosti dieťaťa, rozvíjali slovnú zásobu,prostredníctvom príbehov a postáv v nich, sa tak žiaci naučili rozlišovať dobro od zla.  Ďakujeme za usilovnosť a prajeme našim malým čitateľom veľa príjemných chvíľ strávených pri čítaní si z kníh.

          • Deň matiek

            30. 5. 2023

            Druhá májová nedeľa je venovaná jedinečným osobám - mamám. Im vďačíme za život, ktorý nám dali, za lásku a obetavosť, s ktorou sa o nás starajú. Naši žiaci im k sviatku venovali 21.mája 2023 krásny darček v podobe hudobno-tanečného programu. Deti z materskej školy ich potešili pásmom ľudových hier a tancov. Žiaci základnej školy ich rozosmiali humornými scénkami, o dobrú náladu sa postarali svojim itancami, piesňami a básničkami. K príjemnej atmosfére prispeli aj heligonkári známymi ľudovými piesňami. Na záver mamičky dostali čokoládu ako prejav úcty od pána starostu.

            Ďakujeme všetkým mamičkám za to, že sú s nami.

             

          • Zápis žiakov do prvého ročníka

            2. 5. 2023

            19. apríla 2023 sa v budove ZŠ konal zápis žiakov do prvého ročníka. Predškoláci prichádzali do školy v sprievode svojich rodičov, niektorí s obavami, iní s úsmevom na tvári. Pani učiteľka Mgr. Alena Urbánková pripravila pre nich rôzne úlohy a aktivity. Poznávali geometrické tvary, priraďovali ich k dopravným značkám, určovali základné matematické pojmy, priraďovali čísla k obrázkom, rozlišovali farby. Všetci úlohy výborne zvládli. Za svoju usilovnosť dostali pamätný list a darček. Domov odchádzali spokojní a s radosťou, že už čochvíľa zasadnú do školských lavíc.

          • Krížová cesta

            13. 4. 2023

            Dňa 2. apríla 2023 na Palmovú (Kvetnú) nedeľu, sa naši žiaci spolu s rodičmi zúčastnili v kostole Najsvätejšieho Srdca Ježišovho pobožnosti krížovej cesty. Štvrtáci kráčali k oltáru za spevu piesne a s bahniatkami v rukách, aby tak vyzdvihli udalosť slávnostného Ježišovho vstupu do Jeruzalema. Potom nasledovala modlitba krížovej cesty. Rozjímaním nad jednotlivými zastaveniami sme sa snažili sprevádzať Pána Ježiša na ceste s krížom, aby sme sa mu  poďakovali za jeho nesmiernu lásku a obetu. Zároveň sme ho chceli poprosiť o pomoc lepšie zvládať nástrahy dnešného sveta a niesť naše každodenné kríže.

          • Pozvánka na zápis do 1. ročníka

            14. 3. 2023

            Pokyny k zápisu:

            Do 1. ročníka možno prijať:

            • dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku do 31.08.2023,
            • dieťa, ktoré nedovŕši šesť rokov veku do 31.08.2023 ale má súhlasné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie praktického lekára pre deti a dorast,
            • dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami alebo s nadaním, ktoré má súhlasné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie praktického lekára pre deti a dorast,
            • dieťa, ktoré dosiahlo školskú spôsobilosť.

            Požiadavky na budúceho prváka:

            • vie sa primerane veku správne a zrozumiteľne vyjadrovať,
            • vie správne držať ceruzu v ruke,
            • pozná základné farby, 
            • pozná základné geometrické tvary,
            • vie napočítať do 10,
            • vie sa orientovať v priestore (hore, dole, vpredu, vzadu, vľavo).

            Elektronicku prihlášku nájdete TU.

          • Noc s Andersenom

            12. 4. 2023

            V piatok 31. marca 2023 sa v našej škole konala „Noc s Andersenom“. Jej cieľom bolo nielen si pripomenúť život a rozprávky H. Ch. Andersena, ale tiež snaha netradičnou formou vzbudiť u detí lásku ku knihám.Tento rok sa pani učiteľky inšpirovali spisovateľkou Kristou Bendovou. Pod vplyvom jej knihy„Nezábudky“ sa premenili na krásne motýle. Z knižnice sa stala zelená lúka s rozkvitnutým stromom a vtáčikmi. Zdobili ju aj básničky uvedenej autorky. Žiaci s nadšením prichádzali večer do školy. Spoločne sa stretli v knižnici, kde si pripomenuli najväčšieho rozprávkara. Potom sa rozdelili na skupiny a v triedach plnili rôzne úlohy a aktivity– hračky ukryté vo vreci, rozprávky ukryté v obrázkoch, slabiky s bábkami, domino, vtipné čítanie, hľadanie kníh podľa zadaných vlastností.... Na záver jednotlivo vystrihli a vymaľovali kvety, ktorými vyzdobili zelenú lúku v knižnici. Po splnení všetkých úloh, boli odmenení záložkami, certifikátmi a sladkosťou.  Vo svojich triedach sa navečerali, pomodlili a uložili na spoločný spánok v škole. Domov odchádzali zavčasu ráno spokojní a s množstvom príjemných zážitkov.

          • Hasič - pretekár

            12. 4. 2023

            Každý z nás dobre pozná otázku z detstva: „ Čím budeš, keď vyrastieš ?“ Z množstva povolaní, ktoré dospelí vykonávajú, sú pre deti niektoré obzvlášť zaujímavé. Mnohé deti chcú byť lekármi, pilotmi, letuškami, policajtami, či hasičmi. Páčia sa im najmä tie povolania, ktorých náplňou je pomoc druhému s podstúpením určitého rizika. Svoje predstavy a túžby mohli tento školský rok vyjadriť prostredníctvom výtvarnej súťaže s názvom „Hasič – pretekár“. Deti sa najprv prostredníctvom náučných videí a rozhovorov zoznámili s hasičským povolaním. Potom usilovne a s nadšením kreslili hasiča - pretekára. Všetky práce boli nápadité a výnimočné. Najkrajšie boli zaslané do súťaže a veríme, že sa budú odbornej porote páčiť.

          • Poskytovanie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023

            29. 3. 2023

             

            Od 1. mája 2023 môže byť poskytnutá dotácia na stravu na všetky deti navštevujúce posledný ročník materských škôl (predškoláci) a na všetkých žiakov základných škôl.

             

            Dotácia na stravu nemá vplyv na čerpanie daňového bonusu.

            Po novom bude môcť rodič dostávať daňový bonus a súčasne  aj dotáciu na stravu .

             

            Prihlásení stravníci:

            Žiaci, ktorí sú už prihlásení na stravovanie v šk. roku 2022/2023, podávajú iba písomnú Žiadosť o dotáciu.

            Neprihlásení stravníci:

            Žiaci, ktorí  nie sú prihlásení na stravovanie v šk. roku  a 2022/2023  a majú záujem, vypíšu Zápisný lístok aj Žiadosť o dotáciu (návratka)

            Žiaci, ktorí nie sú prihlásení na obedy a nemajú záujem, vyplnia len Žiadosť o dotáciu (návratka), kde zakrúžkujú slovo „nežiadam“.

            Požadované tlačivá dostali žiaci v škole a prinesú ich vyplnené do 31.03.2023 triednej učiteľke.

             

            Spôsob úhrady príspevku na stravovanie v ŠJ Lomná

            • Mesačná zálohová platba žiaka ZŠ je 10,-€  pre prípad, že sa žiak nestihne odhlásiť a nezúčastní sa vyučovania (obed si odoberie do obedára). Ak sa nevyčerpá, bude vrátená na účet.
            • Internet banking (Platí sa za máj do 10.-teho mája, za jún do 10.-teho júna.)

             

            Číslo účtu : 404 600 7003 / 5600          Školská jedáleň pri ZŠ s MŠ, Lomná 36

            IBAN: SK62 5600 0000 0040 4600 7003

            Variabilný symbol: Novým stravníkom ho pridelí vedúca ŠJ, treba sa u nej informovať.

            Špecifický symbol: 0000

            Konštantný symbol : 0308

            Správa pre adresáta: Meno a priezvisko  žiaka

          • Deň vody

            29. 3. 2023

            22. marec si každoročne pripomíname Svetový deň vody. Aj v našej škole sme sa v tento deň zamerali na uvedomenie si, aká je voda dôležitá pre život živých organizmov. Obliekli sme sa do modrej farby a žiaci počas vyučovania pracovali na rôznych úlohách na danú tému, prezentovali svoje práce, pozorovali zaujímavé pokusy s vodou, vyrábali náramky, medaily, či prívesky na krk. Spoločne sme sa rozprávali  o možnostiach šetrenia vodou a jej ochrane pred znečistením. Pripomenuli sme si, že čistá voda nie je samozrejmosťou a preto sa máme k tejto vzácnej tekutine správať zodpovedne.

          • Škôlkari v knižnici

            27. 3. 2023

            Začiatkom marca 2023 zavítali do našej školskej knižnice deti z  materskej školy. Za pomoci Márie Greňovej, vedúcej školskej knižnice, sa oboznámili s činnosťou knižnice a dozvedeli sa zaujímavé informácie o knihách. Akciu spestrili štvrtáčka Adelka Radičová a tretiačka Mia Gorčáková, ktoré škôlkarom prečítali rozprávku o domácich zvieratkách. Deti potom samé vymýšľali rozprávku podľa obrázkov a prezerali si knihy. Na pamiatku dostali maketu knihy, ktorú v materskej škole dotvoria podľa vlastnej fantázie.

          • Biblia očami detí a mládeže

            24. 3. 2023

            „Biblia očami detí a mládeže“ je názov celoslovenskej výtvarnej súťaže, do ktorej sa pravidelne zapájajú aj naši žiaci.Tento rok sa najskôr oboznámili s príbehmi vybraných kníh z Biblie: Kniha Judit, Kniha Nehemiáš a Kniha Ester zo Starého zákona ako aj Prvý Petrov list z Nového zákona.  Potom sa snažili výtvarne stvárniť príbeh tak, aby zodpovedal spoločnej téme„Odvaha a dôvera v Boha“. Žiakom sa podarilo vytvoriť veľmi pekné a originálne výtvarné diela. Do diecézneho kola boli odoslané najkrajšie práce nasledujúcich žiakov:

            • Nelka  Kolenčíková - 1. A,
            • Anička Chutňáková, Peťko Pacoň - 2. A,
            • Valentínka Kubová - 3.A,
            • Eliška Turčinová, Tamarka Gašperová - 4.A.
          • Návšteva predškolákov

            11. 3. 2023

            Dňa 24. februára 2023 prišla k našim prvákom milá návšteva. Boli to budúci prváčikovia v sprievode pani učiteliek. Po srdečnom privítaní im naši prváci zahrali divadielko „Koza rohatá a jež“. Následne im predviedli, čo všetko sa už v škole naučili, zarecitovali im básne, čítali zo šlabikára, ukázali rozcvičku, ktorú robia pred písaním a matematikou. Predškoláci si vyskúšali, ako sa sedí v školských laviciach, hravou formou si overili svoje matematické zručnosti. Na záver si spoločne zaspievali piesne. V triede vládla veselá nálada. Veľmi nás potešilo, že všetci predškoláci sa už tešia do školy.

          • Popoludnie v materskej škole

            11. 3. 2023

            Posledný februárový týždeň sa žiaci, ktorí navštevujú školský klub, vybrali do tunajšej materskej školy k svojim mladším kamarátom. Pripravili si pre nich dramatizáciu rozprávky „O malom sloníkovi“. Deťom sa divadielko veľmi páčilo. A našich žiakov potešilo, že sa mohli po predstavení spoločne zahrať s hračkami a tým si pripomenúť časy, kedy oni sami navštevovali materskú školu. Takto spoločne prežili pekné popoludnie a tešia sa už na ďalšie stretnutie.

          • Hviezdoslavov Kubín

            27. 2. 2023

            Po dvojročnej prestávke sa v našej škole konala dňa 17. februára 2023 obľúbená literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín. Do súťaže sa zapojili žiaci 2.- 4. ročníka, ktorí sa nebáli ukázať svoj talent v umeleckom prednese slovenskej i zahraničnej poézie a prózy. Porota v zložení p. učiteliek rozhodla o ich umiestnení nasledovne:

            1. miesto: Eliška Turčinová, 4. A

            2.miesto:Diana Palková, 2. A

            3. miesto: Sebastián Hladek, 4. A

            Cena poroty: Mia Gorčáková, 3. A.

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme. Žiačky, ktoré sa umiestnili na prvých dvoch miestach, budú našu školu reprezentovať v okresnej súťaži koncom marca. Držíme im palce a prajeme veľa šťastia.

    • Kontakt

      • Základná škola s materskou školou, Lomná 36
      • 029 54 Lomná 36 Slovakia
      • + 421 43 557 22 43
      • Ing. Mgr. Marcela Ľubová zs.lomna@orava.sk, + 421 905 825 076
      • Ľudmila Bodoríková mslomna@mslomna.sk, + 421 43 557 22 53
      • Mgr. Iveta Polťáková zs.poltakova@orava.sk, + 421 43 557 22 43
      • Alena Špigútová, jedalen@mslomna.sk, + 421 915 569 656
      • 379101 59
      • 2021864636
      • SK31 5600 0000 0040 4600 3002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje