• PYTAGORIÁDA-školské kolo

            27. 12. 2023

            Dňa 12.decembra 2023 sa konal  45. ročník školského kola Pytagoriády.  Zúčastnili sa ho 4 žiaci tretieho a 5 žiakov štvrtého ročníka. Vyskúšali si nielen vedomosti z matematiky, ale aj  logické myslenie a rýchlosť v riešení úloh. Úspešnými riešiteľmi boli piati žiaci, ktorým gratulujeme.

            Kategória P3

            1. miesto: Martin Juriga

            2. miesto: Peter Pacoň

            3.miesto: Lucia Jurigová

             

            Kategória P4

            1. miesto: Mia Gorčáková

            2.miesto: Yevheniia Fedorchuk

             

             

             

          • Príchod svätého Mikuláša

            27. 12. 2023

            „Celý kraj sťa striebro svieti, príď Mikuláš, prosia deti. Chytro sadaj na sane, v školičke ťa čakáme.“

            Aj v našej škole nedočkavo a s radosťou očakávali žiaci  príchod svätého Mikuláša. 6. decembra k nám skutočne zavítal. A samozrejme neprišiel sám, sprevádzali ho anjeli s čertom. Žiaci im prezradili, akí boli po celý rok, zaspievali  krásne pesničky, zarecitovali básničky a niektorí mu stihli nakresliť  na pamiatku obrázok. Mikuláš bol štedrý a za odmenu ich všetkých obdaroval sladkosťou. Nezbedný čert niektorým žiakom zamazal tváre sadzami, ktoré si priniesol so sebou. No aj napriek tomu mali všetci radosť z tejto milej návštevy. Poďakovali sa Mikulášovi za darčeky a urobili si spoločnú fotografiu.

          • Advent

            14. 12. 2023

            Advent je čas čakania a duchovnej prípravy na Vianoce. Našim žiakom sme tento čas spríjemnili rôznymi adventnými aktivitami.  Od 4. decembra, každé ráno po zaznení zvončeka, netrpezlivo očakávajú, aké prekvapenie pre nich ukrýva anjelik v adventnom kalendári. Niekedy dostanú sladkosť od pani riaditeľky, inokedy zas nemajú domácu úlohu, alebo si môžu sadnúť do lavice s kým chcú. Raz dokonca celý deň umývali tabuľu pani učiteľky. Školskou chodbou sa každé ráno nesie radostný smiech a výskot detí.

          • Starý Mobil Sem !

            14. 12. 2023

            Starý mobil je elektronický odpad, ktorý určite nepatrí do bežného komunálneho odpadu. Obsahuje niektoré nebezpečné látky, ktoré škodia ľuďom i životnému prostrediu. Pri ich recyklácii sú tieto látky z telefónu bezpečne odstránené a niektoré materiály je možné znova použiť. V rámci projektu Recyklohry sme sa preto zapojili do aktivity Starý Mobil Sem! Jej cieľom bolo nazbierať čo najväčší počet nepotrebných mobilných telefónov. Zberný box s mobilmi, ktoré priniesli do školy naši žiaci, sme odoslali na recykláciu dňa 7. decembra 2023. Najaktívnejším  zberateľom sa stal Sebastián Turčina z 1. triedy, ktorý priniesol desať mobilných telefónov.

          • Jesenné výrobky

            9. 12. 2023

            V mesiacoch október a november sa 22 žiakov našej školy sústredilo na výrobu jesenných výrobkov. Zapojili vlastnú tvorivosť i fantáziu a za pomoci svojich rodičov vytvorili krásne výrobky z listov, gaštanov, semienok slnečníc, šušiek stromov a iného materiálu. Výsledky ich práce a umu boli vystavené v priestoroch školy tak, aby si ich mohli pozrieť aj ostatní spolužiaci. Za svoju usilovnosť boli odmenení pochvalou a sladkou odmenou.

             

            Vyhodnotenie:    1. miesto: Sabína Greňová, 2.A

                                          2. miesto: Vladimír Turbek, 3.A

                                          3. miesto: Andrej Straka, 1.A

          • Podpora zdravia a výchova k zdraviu

            6. 12. 2023

            V rámci spolupráce s Regionálnym  úradom  verejného zdravotníctva v  Dolnom Kubíne sa dňa 1. decembra 2023 uskutočnili v našej škole prednášky na  podporu zdravia a výchovy k zdraviu. V prvom a druhom ročníku na tému Stomatohygiena- ochrana zúbkov pred zubným kazom, v treťom a štvrtom ročníku na tému Pyramída zdravej výživy školáka. Žiaci sa dozvedeli o význame čistenia zúbkov a o správnych stravovacích návykoch. Prednášky boli spojené s praktickým nácvikom  a motivačnou rozprávkou. Obidvom prednášajúcim veľmi pekne ďakujeme.

          • Vincolympiáda

            6. 12. 2023

            Dňa 16. novembra 2023 sa konalo v našej škole oblastné kolo Vincolympiády, ktorú organizovalo Združenie Mariánskej mládeže na Slovensku. Zúčastnili sa ho žiačky 4. ročníka Mia Gorčáková a Julianka Antušáková.  Dievčatá si museli  preštudovať Sväté Písmo – knihu Genezis 1. - 9. kapitolu, životopisy o sv. Lujze de Matillac a sv. Vincentovi a naučiť sa latinské názvy v oblasti Liturgia, ktorá bola pre ne  najnáročnejšia.  Dňa 18. novembra 2023 nás táto súťažná dvojica reprezentovala účasťou v regionálnom kole v Lokci. Ďakujeme im za vynaložené úsilie.

          • Sladká pomoc

            6. 12. 2023

            V mesiaci november 2023 sme sa zapojili do charitatívnej aktivity SLADKÁ POMOC dvakrát dobrá čokoláda. Naši žiaci i zamestnanci školy si s veľkým záujmom kupovali chutné čokoládky, aby tak pomohli hladujúcim deťom v misijných krajinách.  Organizátorom tejto aktivity sú Pápežské misijné diela na Slovensku.

          • Posedenie s dôchodcami

            29. 11. 2023

            Dňa 13. novembra  usporiadal  Obecný úrad v Lomnej posedenie pre dôchodcov. V kultúrnom dome pre nich pripravil okrem pohostenia aj kultúrny program, ku ktorému prispeli tiež žiaci našej školy. Básňami a piesňami si uctili svojich starých  rodičov. Poďakovali sa im za ich lásku, starostlivosť a za  všetko, čo  s nimi prežívajú v každodennom živote.  Počas vystúpenia vládla príjemná atmosféra a veselá nálada.

          • Divadelné predstavenie

            30. 10. 2023

            Dňa 25. októbra sa v našej škole konalo divadelné predstavenie Janka a Danka. Zúčastnili sa ho žiaci základnej školy i deti materskej školy. V tejto činohernej rozprávke vystupovali profesionálni herci, ktorí  prostredníctvom veselých pesničiek dokázali zapojiť do deja aj tých najmenších. Žiaci sa dobre zabávali, spievali, tancovali a nešetrili smiechom. Dobrá nálada a výborná atmosféra sa niesli počas celého predstavenia.

          • Týždeň zdravej výživy

            25. 10. 2023

            Pre zdravý vývin našich detí je nevyhnutné, aby sa zdravo stravovali a prijímali dostatočné množstvo vitamínov. Myslíme na to aj v našej škole. Preto si v dňoch 16.10. - 20.10.2023, počas Týždňa zdravej výživy, nosili žiaci zdravú desiatu. Spolu s pani učiteľkami si urobili výstavku ovocia a zeleniny a pripravili ovocné taniere. Veríme, že aspoň trochu sme im pomohli získať správne stravovacie návyky.

          • Milión detí sa modlí ruženec

            22. 10. 2023

            Dňa 18. októbra 2023 sme sa aj my pripojili k modlitbovej iniciatíve Milión detí sa modlí ruženec. Spoločnou modlitbou ruženca sme poprosili našu Nebeskú Matku Pannu Máriu o príhovor za ukončenie vojen, zmierenie utrpenia nevinných a za pokoj v našich srdciach, rodinách i na celom svete.

          • Exkurzia na obecný úrad

            17. 10. 2023

            Žiaci druhého ročníka našej školy absolvovali v utorok 10. októbra 2023, v rámci predmetu Prvouka, poznávaciu exkurziu na obecný úrad. Najskôr si prezreli kanceláriu pána starostu, ktorý ich oboznámil s fungovaním samosprávy a predstavil projekty, ktoré obec realizuje. Spoločne si pomenovali, čo tvorí erb našej obce a ktoré farby obsahuje. Ďalej pokračovali do veľkej zasadačky, kde im pán starosta porozprával mnoho zaujímavosti o našej obci, o jej histórii a obyvateľoch. Ukázal im obecnú kroniku, zástavy hasičov a zaviedol ich aj do hasičskej zbrojnice. Na pamiatku si odniesli darček v podobe tašky s erbom našej obce.

            Veľmi pekne ďakujeme pánu starostovi za jeho čas i ochotu a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia.

          • Záložka do knihy spája školy

            17. 10. 2023

            Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do československého projektu Záložka do knihy spája školy. Jeho úlohou je vytvárať nové priateľstvá medzi žiakmi slovenských a českých škôl a vyrobiť záložku, ktorá im môže poslúžiť ako pomôcka do čítanky, či inej učebnice.

            Tohtoročná téma Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov motivovala žiakov k čítaniu nielen rozprávok, ale aj básní a príbehov zo života detí. S pozitívnou náladou a s chuťou pracovať vytvorili krásne záložky. Snažili sa, aby sa kamarátom z partnerskej Základnej školy Mistrovice v Českej republike, nielen páčili, ale tiež, aby  ich mohli využívať  na vyučovaní.

            Už sa  nevedia dočkať záložky, ktorou budú za svoju usilovnosť obdarovaní zas oni.

          • Slávnostné zahájenie školského roka 2023/2024

            5. 9. 2023

            „Kto to klope dneska k ránu na čarovnú školskú bránu?

            Krásne klope, to mi ver, predsa mesiac september.“

            Veru, letné prázdniny rýchlo ubehli, dňa 4. septembra 2023 sme zahájili nový školský rok. Slávnosť začala svätou omšou v kostole. Po jej skončení sme sa stretli v priestoroch základnej školy, kde sa k prítomným prihovorila p. riaditeľka a pán starosta Ing. Vladimír Ľuba. Osobitne privítali tých, ktorí zasadnú do školských lavíc prvý krát - našich prváčikov. Ako býva zvykom, sprevádzali ich aj  rodičia. Skôr ako sa žiaci rozišli do svojich  tried, pani riaditeľka im popriala v novom školskom roku veľa úspechov. Rodičov povzbudila, aby dôverovali svojim deťom, že všetko zvládnu a tiež, aby dôverovali pani učiteľkám, že im vo všetkom pomôžu.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

            6. 7. 2023

            Posledný júnový deň sme aj v našej škole slávnostne ukončili školský rok 2022/2023. Stretli sme sa v kostole, aby sme svätou omšou poďakovali Pánu Bohu za pomoc a ochranu. Potom sme sa presunuli do základnej školy. Po zaznení Štátnej hymny SR sa k prítomným prihovorila pani riaditeľka, ktorá zhodnotila školský rok a poďakovala všetkým žiakom aj učiteľom za vykonanú prácu.

            Nasledoval príhovor p. starostu, ktorý odovzdal ceny najaktívnejším žiakom v zbere druhotných surovín.

            Elektroodpad: Eliška Turčinová 4. A, Anton Paľovčík 4.A.

            Papier: Anton Paľovčík 4.A, Pavol Chutňák 3.A, MiaGorčáková 3.A, Olivia Gruchaľáková 3.A.

            Vedúca školskej knižnice ocenila žiakov, ktorí vytvorili pekné kresby uverejnené v maľovanke našej školy:

            1.A – Laura Greňová, Alica Hladeková,

            3.A – Markus Ľuba, Valentína Kubová, Juliana Antušáková, Olivia Gruchaľáková,

            4.A – Jana Ondrisková, Alica Feniková, Jakub Juriga.

            Pani katechétka vyhodnotila aktivitu žiakov na náboženskej výchove:

            1.A – Nela Kolenčíková, Diana Ľubová, Matej Bodorík, Alica Hladeková,

            2.A – Etela Líšková, Lucia Jurigová, Diana Palková, Klára Sivčáková,

            4.A – Katarína Ondrisková, Michaela Fedorová, Tamara Gašperová,

            Mimoriadna cena – Silvia Jaňáková, Zuzana Jaňáková, Jana Ondrisková.

            Potom nasledovala rozlúčka štvrtákov, pre ktorých bol tento deň posledným v našej škole.

            Po rozlúčke sa žiaci rozišli do svojich tried, kde im triedne pani učiteľky odovzdali vysvedčenie a tým najaktívnejším aj pochvaly a odmeny za výborný prospech, správanie a dochádzku.

            Všetkým žiakom a zamestnanom našej školy prajeme príjemný oddych a leto plné pekných zážitkov.

          • Zdravotná príprava a Beh proti drogám

            10. 7. 2023

            Ľudský život je to najcennejšie, čo každý z nás má. Mali by sme si ho teda vedieť chrániť, prípadne poskytnúť pomoc pri ohrození života iných ľudí. V posledný školský týždeň sme sa preto venovali zdravotnej príprave. Vyskúšali sme si poskytovanie prvej pomoci v rôznych situáciách napr. pri zlomenine končatiny, nutnosti oživovať človeka či zastaviť krvácanie. Nezabudli sme ani na mnohých ľudí, ktorí prepadli závislosti na drogách. Vysvetlili sme si, aké nebezpečenstvá prináša závislosť a odbehli sme krátky úsek s cieľom budovania zdravého životného štýlu.  Veríme, že ak sa dostaneme do život ohrozujúcej situácie, budeme vedieť správne a pohotovo zareagovať.

    • Kontakt

      • Základná škola s materskou školou, Lomná 36
      • 029 54 Lomná 36 Slovakia
      • + 421 43 557 22 43
      • Ing. Mgr. Marcela Ľubová zs.lomna@orava.sk, + 421 905 825 076
      • Ľudmila Bodoríková mslomna@mslomna.sk, + 421 43 557 22 53
      • Mgr. Iveta Polťáková zs.poltakova@orava.sk, + 421 43 557 22 43
      • Alena Špigútová, jedalen@mslomna.sk, + 421 915 569 656
      • 379101 59
      • 2021864636
      • SK31 5600 0000 0040 4600 3002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje