• Preventívne aktivity so žiakmi tretieho a štvrtého ročníka

            27. 2. 2023

            V mesiaci február 2023 pracovníci z CPP v Námestove zrealizovali v našej škole v rámci vyučovania so žiakmi 3. a 4. ročníka preventívne aktivity, ktoré boli zamerané:

            • V tretom ročníku na vytváranie priateľských vzťahov a pozitívnej klímy v triede.
            • Žiaci štvrtého ročníka mali možnosť oboznámiť sa s rizikami, ktoré prináša četovanie s neznámymi osobami, nekontrolované zdieľanie fotografií, či nevhodné komentáre. Zároveň  diskutovali nad tým, ako je možné eliminovať rizikové správanie v online priestore.

            Žiakov tieto témy zaujali, preto sa aktívne zapájali do diskusie a rôznych aktivít.

          • Školský karneval

            13. 2. 2023

            31. január bol v našej škole výnimočný. Nielen preto, že žiaci dostali výpis prospechu za prvý polrok, ale hlavne preto, že sa konal karneval. Konečne, po troch rokoch, mohli túto udalosť prežiť všetky triedy spoločne. Žiaci sa veľmi tešili a vopred si doma pripravili karnevalové masky. V daný deň prišli oblečení v krásnych farebných maskách nielen žiaci, ale aj pani učiteľky. Veselica sa konala v triede žiariacej pestrou karnevalovou výzdobou.Všetky masky sa na úvod predstavili. Potom nasledovala zábava, tanec, súťaže. Nechýbalo ani občerstvenie a sladká odmena.

          • Stavanie snehuliaka

            8. 2. 2023

            V jeden zimný januárový deň sa naši tretiaci spolu so svojou pani učiteľkou vybrali na školský dvor stavať snehuliaka. Sneh bol akurát vhodný na stavanie. Po úvodnej rozcvičke sa žiaci pustili do gúľania snehových gúľ. Netrvalo dlho a školský snehuliak bol na svete. Žiaci ho ozdobili konárikmi, šiškami a kamienkami. Vymýšľali mu aj vtipné mená. A aby snehová zábava  bola dokonalá, zahrali sa ešte zaujímavé hry v snehu. Do školy prichádzali vyčerpaní a mokrí, ale s množstvom nových zážitkov. A snehuliačik, ktorého postavili, bude na pár dní zdobiť náš školský dvor.

          • Návšteva pána diakona

            17. 1. 2023

            Po vianočných prázdninách do našej školy zavítala milá návšteva. Prišiel k nám pán diakon Marek Rambala z Beňadova, ktorý je študentom šiesteho ročníka kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule. Dôvodom jeho návštevy bolo nadobudnutie praxe pri vyučovaní náboženskej výchovy. Žiaci boli jeho návštevou veľmi potešení. Neskrývali radosť, keď zbadali mladého muža v reverende. Diakon spestril vyučovanie náboženskej výchovy veselými príhodami zo svojho života. Štvrtákov veľmi zaujímala jeho cesta k povolaniu, čomu sa venuje vo voľnom čase i ako plynie život za múrmi kňazského seminára. Pri rozlúčke sme mu prisľúbili, že ho na jeho ceste ku kňazstvu budeme sprevádzať modlitbami.

          • Jasličková pobožnosť

            4. 1. 2023

            „Dobrá novina, šťastná hodina. Čo sa tejto noci stalo? Nebo svetu Svetlo dalo.“ To sú slová úvodnej piesne, ktorá zaznela na jasličkovej pobožnosti v kostole Najsvätejšieho Srdca Ježišovho dňa 26. decembra 2022. Pripravili ju deti MŠ a žiaci ZŠ spoločne s pani učiteľkami, aby prítomným pripomenuli vianočnými básňami, piesňami, scénkami i tancom podstatu Vianoc a  oslávili  tak narodenie Božieho Syna Ježiša Krista. Povzbudivými slovami sa prihovoril všetkým veriacim aj náš duchovný otec.  Záver sviatočného popoludnia spríjemnili starší žiaci svojim spevom a hrou na heligónkach.  

          • PYTAGORIÁDA-školské kolo

            11. 1. 2023

            Dňa 07.12.2022 sa konal už 44.ročník školského kola matematickej súťaže Pytagoriáda. Päť žiakov tretieho a 8 žiakov štvrtého ročníka našej školy si v nej overilo svoje matematické zručnosti a logické myslenie. Desiati z nich, ktorí boli úspešní, nás už čoskoro budú reprezentovať v okresnom kole. Všetkým gratulujeme a prajeme veľa šťastia pri počítaní.

          • Zimné výrobky

            4. 1. 2023

            V zimnom období sa v našich domovoch často stretávame pri rodinnom stole a premýšľame, ako zmysluplne stráviť dlhé večery. V mesiacoch november a december žiaci spolu so svojimi rodičmi využili tento čas na vytváranie kreatívnych výrobkov na tému zimy a sviatkov s ňou spojených. Zimnými výrobkami, ktoré doma zhotovili, vyzdobili priestory našej školy. Všetci sme sa tešili pohľadom na betlehemy, stromčeky, anjelov, krajinky, domčeky a mnohé ďalšie. Za svoju aktívnu činnosť boli tvoriví žiaci odmenení.

          • Rorátna svätá omša

            4. 1. 2023

            S prichádzajúcimi vianočnými sviatkami zažívame popri všedných dňoch aj dni, ktoré sú pre nás iné, výnimočné. Jedným z nich bol pre našich školákov aj 20. december 2022. V tento deň sme sa zúčastnili rorátnej svätej omše. Keďže sa slúži ešte pred svitaním, deti mali za úlohu zavčasu vstať, pripraviť si lampášik so svetielkom a prísť do kostola na svätú omšu, ktorou sa pripravujeme na narodenie nášho Pána. V prítmí kostola sa stretlo mnoho rodín, od najmladších členov až po najstarších.Spoločne sme spievali adventné piesne a modlili sa jeden za druhého.

          • Sviatok svätého Mikuláša

            14. 12. 2022

            6. december je spojený s oslavou sviatku Svätého Mikuláša, ktorý žil na prelome 3. a 4. storočia nášho letopočtu. Vyznačoval sa veľkou dobrotou a štedrosťou, pomáhal všade, kde bolo treba. Aj my sme si ho pripomenuli v tento pamätný deň. Mikuláš spolu s anjelmi a čertom zavítal do našej školy a vyčaroval úsmev na detských tvárach. Žiaci mu s radosťou zaspievali pekné pesničky a zarecitovali básničky. Mikuláš ich za to obdaroval sladkou odmenou a povzbudivým slovom. Tešíme sa na jeho návštevu opäť o rok.

          • Mobilné planetárium

            6. 12. 2022

            V utorok, 29. novembra 2022, prebiehala v našej škole výučba prostredníctvom mobilného planetária. Jednotlivými témami žiakov sprevádzal lektor Martin Ševčík. Pomocou projekcie pod kupolou  žiakom 1. a 2. ročníka poodhalil tajomstvá života stromu a žiaci 3. a 4. ročníka preskúmali vesmír. Edukačné programy, pri ktorých ležali, sa im zapáčili vďaka sférickému  premietaniu zábavno-vzdelávacích fulldome show. Online exkurzia do mikrosveta našej planéty a vesmíru odhalila žiakom deje, ktoré nie sú voľným okom pozorovateľné.

          • Advent

            2. 12. 2022

            Každý rok v decembri túžobne očakávame príchod Pána Ježiša a tešíme sa na najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. K tomuto obdobiu neodmysliteľne patrí obdobie prípravy – Advent. Tento rok sa začal 27. novembra.V našej škole sme pre žiakov pripravili adventný kalendár, v ktorom na nich každý deň čaká jedno milé prekvapenie. Deti sa učia nielen prijímať, ale aj rozdávať okolo seba radosť a lásku, zároveň sa tak v pokoji pripraviť na blížiace sa vianočné sviatky.

          • Sladká pomoc 2022

            4. 11. 2022

            Keďže našim žiakom nie je vzdialená myšlienka dávania a vzájomnej pomoci, s veľkým záujmom sa zapojili do misijnej aktivity SLADKÁ POMOC – dvakrát dobrá čokoláda, ktorá prebiehala na škole v dňoch od 26. októbra do 3. novembra 2022. Kúpou čokoládky v hodnote 1 eura prispeli k zlepšeniu života detí a mládeže v misijných krajinách ako sú Keňa, Rwanda, Etiópia a Uganda. Organizátorom tejto aktivity sú Pápežské misijné diela na Slovensku.

          • Záložka do knihy spája školy

            4. 11. 2022

            Československý projekt Záložka do knihy spája školy podporuje vytváranie nových priateľstiev medzi žiakmi rôznych škôl. Téma 13. ročníka bola: Môj literárny príbeh čaká na tvoje prečítanie.

            V mesiaci október sa zapojili do tohto projektu aj žiaci našej školy. Spoločne čítali zaujímavé príbehy a rozprávali sa o literárnych hrdinoch, ktorí v nich vystupovali. Svoje zážitky premenili do krásnych záložiek do kníh. Pri ich tvorbe nešetrili fantáziou a zručnosťou, mali radosť z toho, že potešia svojich neznámych českých kamarátov z Masarykovej  ZŠ v Lubenci. Zároveň sa veľmi tešia na záložky, ktoré pre nich kamaráti z tejto školy pripravili.

          • Posedenie s dôchodcami

            25. 10. 2022

            Dňa 21. októbra 2022 sa konalo v kultúrnom dome pod záštitou obecného úradu posedenie s dôchodcami. Naši žiaci prispeli k príjemnej atmosfére kultúrnym programom. Valentínka Kubová, žiačka 3. ročníka, sa im prihovorila aj týmito slovami básne:„ Drahá babka, drahý dedko, ďakujeme Vám za všetko...“ Štvrtáci zas prispeli úsmevnou scénkou zo školského prostredia a piesňou o rodine. Aj takto sme svojim starým rodičom chceli dať najavo, že si ich vážime, máme ich radi a potrebujeme ich.

          • Milión detí sa modlí ruženec

            21. 10. 2022

            Utorok 18. októbra 2022 bol prevšetkých žiakov našej školy  výnimočným dňom. Ako jedna veľká rodina sme sa stretli v štvrtej triede, aby sme sa aspoň na chvíľu stali súčasťou modlitbovej reťaze s názvom Milión detí sa modlí ruženec. Pri svetle sviečky  a s ružencom v rukách sme sa ponorili do modlitby posvätného ruženca. Zároveň sme si pripomenuli koľko utrpenia je vo vo svete aj v tejto dobe. Uvedomili sme si, že každodennou modlitbou môžeme aspoň trochu zmierniť trápenie a utrpenie chorých, hladujúcich alebo ľudí postihnutých vojnou. Na záver sme si zaspievali pieseň Čakajú ťa nástrahy. Do svojich tried sme sa rozchádzali s dobrým pocitom a pokojom v srdci, lebo veríme, že sme touto spoločnou modlitbou prispeli k šíreniu pokoja a mieru vo svete.

          • Týždeň zdravej výživy

            21. 10. 2022

            16. október je Svetovým dňom zdravej výživy. Z tejto príležitosti prebiehal v našej škole v dňoch od 10.-14. októbra 2022 Týždeň zdravej výživy. V rámci neho sme sa snažili o zvýšenú konzumáciu ovocia a zeleniny, ale aj mlieka a mliečnych výrobkov. V každej triede prebiehali aktivity zamerané na zdravé stravovanie a na podporu zdravého životného štýlu, spojené s prípravou a ochutnávkou ovocno-zeleninových štiav či smoothie. Teší nás, že deti pre svoje zdravie urobili niečo užitočné a veríme, že sa tieto návyky stanú súčasťou ich života. 

    • Kontakt

      • Základná škola s materskou školou, Lomná 36
      • 029 54 Lomná 36 Slovakia
      • + 421 43 557 22 43
      • Ing. Mgr. Marcela Ľubová zs.lomna@orava.sk, + 421 905 825 076
      • Ľudmila Bodoríková mslomna@mslomna.sk, + 421 43 557 22 53
      • Mgr. Iveta Polťáková zs.poltakova@orava.sk, + 421 43 557 22 43
      • Alena Špigútová, jedalen@mslomna.sk, + 421 915 569 656
      • 379101 59
      • 2021864636
      • SK31 5600 0000 0040 4600 3002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje