• Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024

            1. 7. 2024

            Dňa 28. júna 2024 sme slávnostne ukončili školský rok 2023/2024. Svätou omšou sme sa Pánu Bohu poďakovali za získané vedomosti, ale aj za nové priateľstvá a pekné zážitky. Po jej skončení sme sa presunuli do základnej školy, kde sa k prítomným prihovorila p. riaditeľka Ing. Mgr. Marcela Ľubová, po nej nasledoval príhovor pána starostu Ing. Vladimíra Ľubu, ktorý poďakoval žiakom aj pracovníkom školy za celoročnú prácu a odovzdal odmeny najaktívnejším žiakom:

            • v zbere druhotných surovín:

            Kláre Sivčákovej a  Anne Chutniakovej z 3.A, Pavlovi Chutniakovi, Eme Hladekovej a Mii Gorčákovej zo 4.A, Alexandre Krupčíkovej a Sebastánovi Turčinovi z 1.A,

            • na náboženskej výchove:

            1.A -Diane Krupčíkovej, Daliborovi Balekovi a Richardovi Gašperovi, 2.A -Tobiasovi Ľubovi, Ľudmile Balekovej a Diane Ľubovej, 4.A – Mii Gorčákovej, Eme Hladekovej a Olívii Gruchaľákovej.

            Pre štvrtákov to bol posledný deň v našej škole. Na rozlúčku si pripravili pekný kultúrny program. Pani riaditeľka na záver popriala všetkým prítomným radostný prázdninový čas a osobitne štvrtákom, aby nezabudli na pekné zážitky v našej škole.

            V sprievode triednych p. učiteliek sa žiaci rozišli do svojich tried, kde dostali vysvedčenie a tí najšikovnejší aj knižné odmeny a pochvaly za prospech správanie a dochádzku.

          • Knižné akvárium

            29. 6. 2024

            Tento školský rok sme mali v našej knižnici celoročnú aktivitu – Knižné akvárium. Každý žiak, ktorý si prišiel vypožičať knihu, dostal vytlačenú rybku. Po prečítaní knihy rybku vymaľoval, vystrihol, napísal na ňu svoje meno, názov diela a meno autora. Každý mesiac sme z akvária vylovili1 rybku s menom žiaka, ktorý bol odmenený. Čím viac mal žiak prečítaných kníh, tým mal väčšiu šancu na výhru. Na konci školského roka vedúca školskej knižnice odmenila najaktívnejšieho čitateľa z každej triedy. Výhercom gratulujeme.

            1.A - Olívia Gorčáková

            2. A - Laura Greňová

            3.A – Zuzana Jaňáková

            4.A - Markus Miroslav Ľuba

          • Didaktické hry v prírode

            27. 6. 2024

            Dňa 26. júna sme v škole usporiadali didaktické hry v prírode. Ich súčasťou bola i zdravotná príprava a beh proti drogám. Žiaci boli poučení o tom, ako sa bezpečne správať nielen v prírode, ale aj v bežnom živote, aby predchádzali situáciám, pri ktorých môže byť ohrozená ich bezpečnosť a zdravie. Prakticky si vyskúšali podávanie prvej pomoci, ošetrenie zlomeniny a iných poranení. Behom proti drogám podporili boj proti šíreniu týchto nebezpečných látok.

          • 3D tlačiareň

            26. 6. 2024

            V rámci modernizácie výučby na základných školách dostala naša škola z projektu finančné prostriedky na zakúpenie 3D tlačiarne. Žiaci tretieho a štvrtého ročníka sa pod vedením p. vychovávateľky Márie Greňovej naučili pracovať s programom Tinkercad a na základe vlastnej kreativity si vyrobili 3D produkty.

          • Športové aktivity

            25. 6. 2024

            V rámci záujmových útvarov  sme s našimi žiakmi  uskutočnili viaceré športové aktivity:

            • 1. mája sme vystúpili v sprievode niektorých rodičov ku krížu na vrchol Kľúča,
            • 8. mája sme navštívili rozhľadňu v Krušetnici,
            • 20. júna sa nám podarilo zorganizovať cyklistický výlet do reštaurácie Kamenec. Ďakujeme rodine Gorčákovej za prekvapenie v podobe pizze a ďalšieho občerstvenia.

            Tešíme sa na ďalšie podobné akcie v našej škole.

          • Školský výlet

            12. 6. 2024

            Školský výlet vždy sprostredkuje žiakom nové informácie i zážitky. Tak tomu bolo aj tento rok. Dňa 31. mája 2024 sme sa spoločne vybrali na výlet do Demänovskej jaskyne slobody. Pred  vstupom do jaskyne nás čakala sympatická pani sprievodkyňa, ktorá nás previedla jaskyňou a porozprávala nám rôzne zaujímavosti týkajúce sa jaskynných útvarov. Dozvedeli sme sa čo sú stalaktity a stalagmity, ako vznikajú stalagnáty aj ako dlho trvá, kým sa vytvorí 1 cm kvapľa. Počúvali sme v tichu a tme šum jaskynného vodopádu, obdivovali krásu a pestrosť jaskynných útvarov. Po prehliadke sme si kúpili pre spomienku rôzne suveníry. Cestou domov sme sa zastavili na chutnej zmrzline, ktorú venoval žiakom obecný úrad z príležitosti MDD. Spokojní a s množstvom nových zážitkov sme sa šťastlivo vrátili domov.

          • Divadelné predstavenie

            24. 5. 2024

            Herci Bábkového divadla zo Žiliny pricestovali bližšie k nám. Dňa 15. mája 2024 v kultúrnom dome v Hruštíne hrali predstavenie Škaredé káčatko inšpirované rozprávkou H.Ch. Andersena. Interaktívnym spôsobom nám priblížili, že svojím konaním a svojimi slovami môžeme zraňovať až šikanovať ľudí okolo nás. Po predstavení sa konala krátka prednáška pod názvom„Umenie pre školy“ .

          • Deň matiek

            21. 5. 2024

            Dňa 12.mája sa v kultúrnom dome v Lomnej konala slávnosť pri príležitosti Dňa matiek. Deti z materskej školy a žiaci základnej školy si pripravili program, ktorým sa chceli poďakovať svojim mamám i starým mamám za ich lásku a starostlivosť. Po privítaní a úvodnom slove pána starostu Ing. Vladimíra Ľubu predviedli krásne ľudové i moderné tance, zaspievali piesne a zarecitovali básne o mame. Nechýbala ani úsmevná scénka a ľudové piesne, ktoré zahrali naši heligonkári. Na záver pán starosta venoval všetkým mamám na znak úcty krásny kvet.

          • Mimoriadny oznam

            7. 5. 2024

            Milí rodičia, 

            na základe mailu bola vyhlásená evakuácia školy. Momentálne sa deti MŠ a žiaci ZŠ nachádzajú v kultúrnom dome. Polícia SR vykonáva obhliadku budovy ZŠ. Z tohto dôvodu si môžete prísť pre žiakov ZŠ, ktorí nechodia na obedy ihneď do kultúrneho domu.  Deti MŠ a ostaní žiaci pôjdu o 10:30 na obed a potom si ich môžete vyzdvihnúť pred budovou MŠ. 

          • Škola v prírode

            2. 5. 2024

            Po náročných mesiacoch v školských laviciach prišiel čas školy v prírode. V dňoch 22. - 26. apríla 2024 sa jej zúčastnili žiaci 3. a 4. ročníka spolu s rovesníkmi z Krušetnice. V Penzióne Hradisko v obci Nemecká ich čakali animátori Justin a Lenka s programom plným hier, súťaží, tvorivých dielní. Do školy v prírode zavítala aj sokoliarka so svojimi dravcami. Porozprávala o svojich miláčikoch a umožnila žiakom urobiť si s nimi spomienkovú fotografiu. Žiaci navštívili aj Ľupčiansky hrad a dom rozprávok s Avatarom, kde ich čakala tajná misia. Taktiež spoznávali okolitú prírodu, hrali rôzne hry v teréne a animátorka Lenka ich zasvätila do poľovníctva, ktorému sa venuje vo voľnom čase. V predposledný večer predviedli žiaci svoje naj schopnosti v súťaži „Hradisko hľadá talent“ a na záver si spoločne zatancovali. Za súťaže, vzorné správanie a  čistotu izieb boli priebežne odmenení. Domov odchádzali s množstvom nezabudnuteľných zážitkov a nových priateľstiev.

          • Plavecký výcvik

            16. 4. 2024

            V dňoch od 8. do 12. apríla 2024 sa naši žiaci zúčastnili plaveckého výcviku v Aqua relax v  Dolnom Kubíne, kde sa pod vedením skúsených plavčíkov učili plávať. Každý zo žiakov ukázal, že sa vody nebojí a plávanie je pre neho zábava. Prváci získali základné plavecké zručnosti a starší žiaci sa zdokonalili v tom, čo sa naučili v predchádzajúcom školskom roku. Na záver plaveckého kurzu dostal každý žiak mokré vysvedčenie spolu so sladkou odmenou a poukážku s jednorazovým voľným vstupom do bazéna a vodného sveta. Veríme, že plavecký výcvik sa každému páčil a všetci naň budú s radosťou spomínať.

            Všetkým zúčastneným srdečne ďakujeme a tešíme sa na nové zážitky v budúcom školskom roku.

          • Čítajme si

            12. 4. 2024

            V rámci projektu Čítajme si 2024 sa naša škola zaradila k úspešným štrnástim školám, ktoré boli vyžrebované vydavateľstvom Slovart. Školská knižnica sa tak obohatila o ďalšie knižné novinky určené detským čitateľom. Ďakujeme.

          • Zápis detí do 1. ročníka

            9. 4. 2024

            4. apríl 2024 bol pre našich budúcich prvákov veľkým dňom. Do školy prišli v sprievode svojich rodičov, aby sa zapísali do 1. ročníka. Najskôr nám však preukázali svoju šikovnosť. Počítali, hľadali písmená, recitovali, priraďovali, vyfarbovali. Všetko, čo má budúci prvák vedieť, úspešne zvládli. Za svoju usilovnosť dostali odmenu a pamätný list. Tešíme sa na spoločné stretnutie v septembri, kedy zasadnú do našich školských lavíc.

          • Deň vody

            8. 4. 2024

            Dňa 22. marca sme všetci prišli do školy v modrom oblečení, aby sme si pripomenuli Svetový deň vody. Počas celého dňa bolo vyučovanie zamerané na význam vody pre život a potrebu jej ochrany. Žiaci spolu s pani učiteľkami robili aktivity súvisiace s danou témou. Písali pozdravy a blahoželania vode, vyrábali medaily a rôzne prívesky s kvapkami. Pozerali tiež prezentácie a diskutovali o tom, akoby aj oni mohli prispieť k jej ochrane a šetreniu. Všetci vedia, že každá kvapka vody je veľmi dôležitá.

          • Čítajme si 2024

            28. 3. 2024

            Aj tento rok sme sa zapojili do akcie Linky detskej istoty pod názvom Čítajme si 2024, ktorej cieľom je zatraktívniť knihu v detských očiach a prebudiť záujem o čítanie. V piatok 22.3.2024 teda navštívilo školskú knižnicu 41 žiakov našej školy a prečítali si úryvok z vybraných kníh. Veríme, že sme takto prispeli k rozvoju ich čitateľskej gramotnosti.

          • Škôlkari v knižnici

            28. 3. 2024

            Marec je mesiacom knihy.  Pri tejto príležitosti sme v našej knižnici dňa 20.3.2024 privítali milú návštevu- deti z materskej školy. Prišli od tých najmladších až po predškolákov v sprievode  pani učiteliek. Hneď po príchode sa oboznámili s prostredím knižnice. Následne si vypočuli rozprávku ,,Koza rohatá a jež“ a potom sa rozdelili do skupiniek, v ktorých plnili úlohy. Niektorí skladali začarovaný hrad, iní zasa riešili rozprávkové hádanky. Pri riešení úloh im pomáhali naši žiaci: Jozef Hrčkuľák, Mia Gorčáková a Lucia Jurigová. Deti odchádzali z knižnice obohatené o nový zážitok a sľúbili, že ešte prídu.

          • Biblia očami detí a mládeže

            22. 3. 2024

            V mesiaci marec 2024 sa žiaci 1.-4. ročníka zapojili do výtvarnej súťaže „Biblia očami detí a mládeže“, zameranej na zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka a v dejinách ľudstva z pohľadu spoznávania Svätého písma. Žiaci sa oboznámili s príbehmi z nasledujúcich vybraných kníh Svätého Písma: Kniha Genezis a Kniha Daniel zo Starého zákona a Evanjelium podľa Jána z Nového zákona. Ich úlohou bolo výtvarne stvárniť príbeh na tému „Vytrvať vo viere“.

            Žiakom nechýbala nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie a podarilo sa im vytvoriť zaujímavé a pekné výtvarné diela. Tie najoriginálnejšie boli vybrané a odoslané do diecézneho kola. Do súťaže boli zaslané práce týchto žiakov:

            • Sebastián Turčina - 1. A,
            • Ľudmila Baleková - 2. A,
            • Peter Pacoň - 3.A,
            • YevheniiaFedorchuk, Olivia Gruchaľáková - 4.A.
    • Kontakt

      • Základná škola s materskou školou, Lomná 36
      • 029 54 Lomná 36
        Slovakia
      • + 421 43 557 22 43
      • Ing. Mgr. Marcela Ľubová
        zs.lomna@orava.sk,
        + 421 905 825 076
      • Ľudmila Bodoríková
        mslomna@mslomna.sk,
        + 421 43 557 22 53
      • Mgr. Iveta Polťáková
        zs.poltakova@orava.sk,
        + 421 43 557 22 43
      • Alena Špigútová,
        jedalen@mslomna.sk,
        + 421 915 569 656
      • 379101 59
      • 2021864636
      • SK31 5600 0000 0040 4600 3002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje